Κάθε χρόνο, περισσότεροι/ες από 13 000 μαθητές/τριες Λυκείου από πάνω από 60 χώρες επισκέπτονται για μία ημέρα ένα από τα 225 Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων. Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις, δίνοντας την δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές/τριες να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.
Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), συντονίζει και το 2024 το Ελληνικό τμήμα αυτής της διοργάνωσης. Αυτή τη χρονιά εκδήλωση διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, το ΕΜΠ, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” καθώς και τα ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης και Χανίων.

Το Ελληνικό πρόγραμμα για το 2024 (για την Αθήνα):

Τετάρτη 13 Μαρτίου, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, 40 μαθητές/τριες,
Τετάρτη 20 Μαρτίου, Παν. Αθηνών, 60 μαθητές/τριες,
Πέμπτη 21 Μαρτίου, ΕΜΠ, 120 μαθητές/τριες,

 
 
Η ημερίδα ξεκινά στις 09:00, με 3 βασικές διαλέξεις. Μετά την μεσημεριανή διακοπή, παρουσιάζεται το λογισμικό με το οποίο πραγματοποιείται η ερευνητική εργασία, έπεται ένα δίωρο ερευνητικής εργασίας και η εκδήλωση συμπληρώνεται με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και την συζήτηση μεταξύ των μαθητών. Η λήξη είναι γύρω στις 18:30. Ευνόητο είναι λοιπόν, μιας και η “καρδιά” της όλης εκδήλωσης είναι η ερευνητική εργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν ως τη λήξη της εκδήλωσης. Η δυνατότητα παρακολούθησης ολόκληρου του προγράμματος είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής. Σύντομα θα αναρτηθεί το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης.
 
Για την περιοχή της Αθήνας, δηλαδή Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και ΕΜΠ, η διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής είναι η ακόλουθη: Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια από κάθε ενδιαφερόμενο Λύκειο θα πρέπει να συμπληρώσει τηνηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία του Λυκείου και τα ονόματα -το πολύ- πέντε (5) μαθητών/τριών (και 3 αναπληρωματικών) που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπερνούν τον αριθμό που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε Ίδρυμα, θα γίνει προσπάθεια να αντιπροσωπεύονται αναλογικά όλες οι Διευθύνσεις και όλοι οι τύποι σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά). Επίσης, τουλάχιστον το 50% των μαθητών/τριών που θα συμμετέχουν θα είναι από σχολεία που δεν είχαν συμμετάσχει στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση.
 
Ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://physics.ntua.gr/MC_2024/
“Για πληροφορίες/δηλώσεις στον κ. Τσιαντούλα μέχρι Τρίτη 27/2!”
 
Για πληροφορίες/δηλώσεις στον κ. Τσιαντούλα μέχρι Τρίτη 27/2!”

http://physics.ntua.gr/MC_2024/

http://physics.ntua.gr/MC_2024/FIGS/poster_A4_2024.pdf